-
Čas přípravy30 minut
-
Doba vaření2 hodiny
-
Porce4
-
Celkový čas2 hodiny, 30 minut
Nejlepší staročeský hovězí guláš
Nejlepší staročeský hovězí guláš se šťavnatými kousky masa Vám nabídnou téměř v každé hospodě, je to taková klasika. Nejlepší je s pořádnou dávkou cibule, který nepotřebuje zahustit moukou. Neváhejte a uvařte si ho i doma. Příprava na výborný hovězí guláš začíná výběrem masa. Na guláš se nejlépe hodí hovězí kližka. Jelikož má vysoký obsah kolagenu, tak je po uvaření měkká a šťavnatá. Zabere Vám sice více času, ale odvděčí se skvělou chutí a rozpadajícím se masem. Jako přílohu můžete zvolit houskové knedlíky, bramborové knedlíky, těstoviny nebo třeba s chléb.
Jaké maso je vhodné na hovězí guláš?
- Při nákupu dejte přednost masu z býka, ne z krávy
- Kližka – je to masitá a klihovatá partie, klihovaté části se v omáčce rozpustí a dodají ji sílu, můžeme si vybrat buď přední, nebo zadní
- Karabáček – je méně klihovatý jak kližka a více masitý
- Hovězí krk – má v sobě tučné části, které lze vyříznout
Suroviny na přípravu hovězího guláše:
- Hovězí maso – 500g, nejlépe kližka
- Cibule – 500g
- Sádlo – 3 lžíce (lze nahradit jiným tukem, například olejem)
- Rajský protlak – 1 malý
- Sladká mletá paprika – 2 lžíce
- Česnek – 4 stroužky
- Kmín – 1 lžička mletého či drceného
- Sůl a pepř – dle chuti
- Majoránka – 1 lžíce
- Voda na podlévání – dle potřeby
Postup přípravy hovězího guláše:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a ve větším hrnci ji restujeme na sádle dohněda. Trvá to asi 15 minut.
- Na cibuli orestujeme maso nakrájené na větší kostky a opečeme ze všech stran. Přidáme papriku a dobře promícháme. Postupujeme rychle, aby nám cibule nezhořkla. Maso dobře mícháme, guláš se má na dno hrnce přichytávat, ale ne připalovat.
- Když je maso opečené, osolíme, opepříme, přidáme rajský protlak a opět dobře promícháme. Zalijeme malým množstvím vody asi 2 dl.
- Do základu přidáme kmín, prolisovaný česnek a necháme dusit na co nejnižší teplotě.
- Guláš stále hlídáme, občas promícháme a přiléváme vodu po malých částech, aby se guláš nepřipaloval.
- Po cca 1,5 hodině maso ochutnáme a pokud je měkké, přidáme majoránku a vaříme ještě dalších 10 minut.
- Guláš nemusíme a ani bychom neměli zahušťovat, postará se o to rozvařený cibulový základ.
- Takto připravený hovězí guláš podáváme s čerstvou cibulí nakrájenou na kolečka a přílohou, například s houskovými knedlíky.
Vyzkoušejte také:
- Kynuté houskové knedlíky (babiččiny)
- Pikantní masová směs na topinky se sýrem
- Poctivý domácí krtkův dort trochu jinak
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews